Beoordeeld met een 9,8

Van vaste wal naar wonen op het water

Bij avontuur denk je snel aan een safari, bergbeklimmen of een wereldreis naar verre oorden. Maar avontuur kun je ook dichtbij huis beleven. Wat dacht je van de overstap van wonen op de vaste wal naar wonen op het water?

Al heel zijn leven droomde Ernst de Vos uit Harlingen ervan om op een boot te wonen. Op het water vond hij vrijheid en avontuur. Pas toen hij ruim 2 jaar geleden zijn baan kwijtraakte, durfde hij op zestigjarige leeftijd de stap te zetten.

Zeiljacht

Vorig jaar verkocht Ernst zijn woning – een appartement op de zeventiende etage met fantastisch uitzicht – en verhuisde hij naar een zeiljacht. Een Hallberg-Rassy 49, volgens Ernst de Mercedes onder de boten.

Het zeiljacht is geschikt om een wereldreis mee te maken, maar zo ver is hij nog niet. Voorlopig zijn het IJsselmeer en de Waddenzee zijn bestemming en is het voor Ernst vooral belangrijk dat het schip voldoende ruimte biedt om zijn vriendin, kinderen, kleinkind en vrienden en familie te ontvangen.

Ontspullen

Verhuis je van een appartement naar een boot, dan moet er opgeruimd worden. Ernst heeft zijn inboedel verkocht en de meest noodzakelijke spullen zoals servies, bestek en pannen meegenomen.

Velen zullen zich afvragen of het wel comfortabel wonen is op een boot. Zeker in de winter, als het koud is. Kun je de boot voldoende verwarmen en heb je warm water of sta je ’s ochtends meteen onder de koude douche?

Volgens Ernst hoeft niemand zich daar zorgen om te maken. Aan boord zijn alle voorzieningen aanwezig: cv, warm water, elektra, douche en toilet. En met acht radiatoren (in iedere ruimte één) die tot 24 graden kunnen verwarmen, hoeft Ernst zeker niet in de kou te zitten. De ketel wordt aangestuurd door een dieseltank en de energie komt van de walstroom (een aansluiting op het elektriciteitsnet van de wal), waarmee de accu’s worden opladen. Volgens Ernst is het enige verschil tussen het appartement en zijn schip, dat de boot in het water ligt.

Toch ontbreekt er aan boord nog een ding: een wasmachine. Gelukkig kan hij hiervoor bij zijn vriendin, familie en wasserette terecht.

Kosten

Financieel is het wonen op een schip zo slecht nog niet. Je bespaart op de vaste lasten: geen hypotheek of hoge gasrekening en geen

OZB of waterschapsbelasting. Je betaalt alleen het liggeld en de verzekering. In de winter komen daar nog de kosten voor de diesel bij, om er voor te zorgen dat de boot verwarmd wordt. Om zeker te zijn van zijn plek, heeft Ernst zijn ligplaats in Harlingen voor een jaar gehuurd van de gemeente. Gaat Ernst een aantal weken het water op, dan meldt hij dit zodat de gemeente in de tussenliggende tijd de plek extra kan verhuren.

Hoewel hij officieel niet fulltime op een boot mag wonen, wordt het gedoogd. Bovendien is Ernst nooit zeven dagen achtereen op het schip. Gemiddeld woont hij er vier dagen. In de weekenden is hij meestal bij zijn vriendin in Leeuwarden.

Hoelang hij het wonen op de boot nog volhoudt? Dat is afhankelijk van zijn gezondheid, want fysiek moet je in goede conditie zijn. Maar als het aan Ernst ligt, houdt hij het zeker nog vijftien jaar vol!