Beoordeeld met een 9,8

De nieuwe hypotheekregels

Faber Wonen

De nieuwe hypotheekregels

Tot wel €50.000,- extra lenen? Met de nieuwe hypotheekregels is er meer mogelijk dan jij denkt. Ontdek de nieuwe regels direct en kom erachter hoeveel jij kan lenen.

Nieuwe hypotheekregels vanaf 2024

Meer kansen voor starters

De Nederlandse woningmarkt staat al geruime tijd onder druk, vooral in steden. Het lijkt een onmogelijke opgave voor starters om een betaalbare woning te vinden. Maar goed nieuws is onderweg: vanaf 2024 worden de hypotheekregels herzien om het voor starters gemakkelijker te maken een eigen woning te bemachtigen. In deze blog nemen we je mee door de belangrijkste veranderingen.

De belangrijkste veranderingen

Meer Leencapaciteit
Duurzaamheid loont
Vrijstelling Overdrachtsbelasting
Studieschuld
Einde aan de Jubelton

Meer Leencapaciteit voor Singles

Een modaal inkomen van 40.000 euro biedt momenteel weinig ruimte op de oververhitte woningmarkt. Maar vanaf volgend jaar krijgen alleenstaanden die jaarlijks minstens 28.000 euro verdienen een steuntje in de rug. Ze kunnen maar liefst 16.000 euro extra lenen. Met wat spaargeld als back-up kan dit net het verschil maken om een woning te bemachtigen.

Duurzaamheid Loont

Duurzaamheid staat hoog op de agenda, en dit wordt weerspiegeld in de nieuwe hypotheekregels. Sinds 2008 is er het energielabel, en vanaf 2024 wordt dit label nog belangrijker. Bij een goed geïsoleerde woning met energielabel A of B kun je tot wel 10.000 euro extra lenen. Ook huizen met een label C of D komen in aanmerking voor een extra hypotheek van 5.000 euro. Voor de echte energiezuinige pareltjes met label A++++ kan het extra te lenen bedrag zelfs oplopen tot 50.000 euro.

Vrijstelling Overdrachtsbelasting

Jonge kopers onder de 35 jaar krijgen wat ademruimte. Tot een koopsom van 510.000 euro betalen ze in 2024 geen overdrachtsbelasting. Dit is een verhoging van de drempel, waardoor het voor deze groep starters financieel aantrekkelijker wordt om een woning te kopen.

Studieschuld en NHG-garantie

Voor degenen met een studieschuld is er goed nieuws: banken kijken vanaf volgend jaar naar de nog openstaande studieschuld bij het bepalen van het hypotheekbedrag, waardoor je meer kunt lenen. Ook is de NHG-garantie verhoogd naar maximaal € 435.000, wat extra bescherming biedt bij gedwongen verkoop.

Einde aan de Jubelton, Maar Niet Voor Iedereen

Helaas verdwijnt de jubeltonregeling, waarmee ouders belastingvrij een fors bedrag aan hun kinderen konden schenken voor de aankoop van een woning. Toch is er nog steeds een algemene eenmalige verhoogde vrijstelling voor schenkingen aan kinderen, die in 2024 is vastgesteld op 31.813 euro.

 

Ontdek wat dit voor jou betekent

Wij nemen uiterlijk de volgende werkdag contact met je op

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.