WOZ Beschikking al binnen? En nu?

Elk jaar bepaalt de gemeente opnieuw de marktwaarde van jouw woning. Deze inschatting ontvang je aan het begin van elk nieuw jaar. Deze WOZ-waarde is de basis voor het heffen van een groot aantal belastingen. Maar wat houdt de WOZ-waarde in? En hoe weet je of de WOZ-waarde van jouw woning klopt?
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?

Deze inschatting van de WOZ-waarde wordt gemaakt op basis van woningkenmerken, de buurt waarin de woning staat en de ontwikeling van de huizenprijs. De WOZ-waarde staat niet op zich. De hoogte ervan is gekoppeld aan een aantal heffingen:

  • OZB: De WOZ-waarde wordt gebruikt om de onroerendezaakbelasting (OZB) te bepalen die je jaarlijks moet betalen. Het OZB-tarief verschilt per gemeente;
  • Gemeentelijke belastingen: De WOZ-waarde is ook van invloed op gemeentelijke belastingen, zoals de afvalstoffenheffing, rioolheffing en waterschapsbelasting;
  • Eigenwoningforfait: De Belastingdienst gebruikt de WOZ-waarde om het eigenwoningforfait te bepalen. Dit is een percentage van de waarde van je woning dat je bij je bruto inkomen moet optellen. Daarnaast bepaalt de fiscus op basis van de WOZ-waarde hoeveel belasting je moet betalen als je een huis erft – de erfbelasting dus.
  • Boetevrij aflossen: Bij een aantal hypotheekverstrekkers kun je boetevrij aflossen tot aan de WOZ-waarde van je woning. Ook in dit geval is het dus handig om te weten hoe hoog de WOZ-waarde van je woning is.

WOZ-waarde controleren

De hoogte van de WOZ-waarde is dus gekoppeld aan een aantal heffingen. Het is daarom goed om te controleren of de WOZ-waarde klopt. Steeds meer gemeenten geven de WOZ-waarde vrij op het WOZ-waardeloket. Het loket toont de WOZ-waarden die formeel door de gemeente waarin je woning staat, zijn vastgesteld. Je kunt het loket gebruiken om je WOZ-waarde te vergelijken met die van soortgelijke woningen. De waarde wordt bepaald op basis van objectkenmerken, zoals bouwjaar en gebruiksoppervlakte en zijn afkomstig uit de Basisregistraties Adressen en Gebouwen.
Mijn WOZ-waarde is te laag

Een lagere WOZ-waarde is niet altijd gunstig. Bij de verkoop van je huis kan een lagere WOZ-waarde namelijk negatief uitpakken voor het openingsbod en de uiteindelijke verkoopprijs. Een goed voorbereide koper kan immers de WOZ-waarde van een woning vrij opvragen via het WOZ-waardeloket. Je zou dus kunnen zeggen: hoe hoger de WOZ-waarde, hoe meer een potentiële koper bereid is te betalen voor je huis.
Mijn WOZ-waarde is te hoog

Ondanks het feit dat de gemeente een gedegen marktanalyse doet om de WOZ-waarde te bepalen, kan het zijn dat deze WOZ-waarde te hoog wordt vastgesteld. Als je vindt dat de gemeente de waarde van je woning te hoog heeft ingeschat, betaal je te veel belasting. Je kunt dan bezwaar maken door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud, belemmerende omgevingsfactoren (denk aan stank- of geluidsoverlast), asbest of een laag energielabel aan te voeren. Controleer wel eerst de objectkenmerken.
Duidelijk verhaal

Wil je meer weten over de WOZ-waarde, of graag eens advies en een duidelijk antwoord ontvangen op elke financiële vraag? Onze adviseurs vergelijken jouw hypotheek, rentetarieven en voorwaarden van vrijwel alle aanbieders. Maak een afspraak met een van onze adviseurs voor een vrijblijvend gesprek. Of loop eens binnen bij ons kantoor in Leeuwarden!