Een hogere hypotheek voor een duurzame woning

Blog

Een hogere hypotheek voor een duurzame woning

Demissionair minister Hugo de Jonge (Wonen) stimuleert duurzaamheid met hogere hypotheekmogelijkheden.

De Friese woningmarkt staat voor een opvallende verandering met betrekking tot hypotheekmogelijkheden. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft besloten dat huizenkopers een hogere hypotheek kunnen krijgen voor een woning met een gunstig energielabel. Bovendien wordt extra leenruimte geboden aan degenen die investeren in energiebesparende maatregelen voor hun huis.

Deze maatregel komt voort uit de wens van de Tweede Kamer, waarbij het idee is dat huizenkopers meer te besteden hebben voor hun hypotheekverplichtingen als de energierekening lager is. Het verschil kan aanzienlijk zijn, vooral voor woningen met het hoogste energielabel (A++++), waarvoor de garantie geldt dat de gunstige energieprestatie de komende tien jaar wordt gehandhaafd. In dit geval kan tot €50.000 meer hypothecair worden geleend dan voor woningen met de laagste labels (E, F en G). Zelfs bij een ‘gewoon’ A-label is er een extra leencapaciteit, zij het beperkter, namelijk €10.000.

 

Wat betekent dit voor jou?

Voor huiseigenaren die willen investeren in duurzaamheid, ongeacht of ze net een huis hebben gekocht of er al jaren in wonen, is er goed nieuws. Een hogere hypotheek is mogelijk voor energiebesparende maatregelen zoals isolatie of zonnepanelen. De extra leencapaciteit varieert afhankelijk van het energielabel in de ‘oude’ toestand. Voor woningen met de laagste labels kan dit oplopen tot €20.000 extra, met dit bedrag afnemend tot nul voor woningen met al een toplabel.

Per 1 januari 2024

Deze nieuwe regeling gaat van kracht op 1 januari 2024, en de verwachting is dat energiezuinige woningen in Friesland aantrekkelijker zullen worden voor kopers. Dit zou kunnen leiden tot een toename van de belangstelling en mogelijk hogere prijzen. Het is echter belangrijk op te merken dat dit effect mogelijk omgekeerd kan werken voor woningen met een lager energielabel. Als gevolg van deze ontwikkelingen wordt duurzaamheid niet alleen een ecologisch verantwoorde keuze, maar ook een financieel aantrekkelijke optie op de Friese woningmarkt.

Direct antwoord op je vraag

Hoe energiezuinig is mijn woning?

Ontdek je woning’s energiezuinigheid met het verplichte energielabel. Van G tot A++++, verbeter de efficiëntie en ontdek energiebesparende opties. Overweeg duurzaamheidshypotheken voor het verkrijgen van een hoger energielabel. Je bent welkom om eens vrijblijvend contact met ons op te nemen om te kijken of je hiervoor in aanmerking komt. Bel ons op nummer: 058 216 20 20.

Hoe kun je de verduurzaming van je woning financieren?

Wie zijn huis wil verduurzamen, kan hiervoor spaargeld inzetten. Heb je onvoldoende eigen geld of wil je graag wat overhouden, dan kun je overwegen een lening af te sluiten. Je kunt bij een groot aantal hypotheekverstrekkers energiebesparende maatregelen meefinancieren in je hypotheek. Ook is het mogelijk een energiebespaarlening, een groene hypotheek of een duurzaamheidslening af te sluiten. Neem contact met ons op voor meer informatie. Tel: 058 216 20 20.

Hoeveel is mijn huis waard?

De waarde van jouw woning hangt af van vele verschillende factoren. Om een juiste inschatting te kunnen geven komen wij graag even langs om de woning te bekijken. Tevens voorzien wij jou van persoonlijk verkoopadvies en kunnen wij met je meekijken naar je nieuwe droomwoning. Bel 058-215 15 55 voor een (vrijblijvende) afspraak.

Hoeveel kan ik lenen?

Je kunt er op twee manieren achter komen hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Je kunt zelf een online berekening maken of je kan langskomen bij een hypotheekadviseur. Met een online berekening ontvang je een ruime schatting van de mogelijkheden. Wil je deskundig en persoonlijk inzicht in jouw financiële plaatje? Dan is het handig om een gesprek in te plannen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Het exacte bedrag dat je kunt lenen is namelijk van een aantal factoren afhankelijk, bijvoorbeeld van de hoogte van de hypotheekrente en de rentevaste periode die je kiest.

Heb je jouw droomwoning eenmaal gevonden? Dan kun je mogelijk zelf online je hypotheek afsluiten middels het online advies en hypotheek pakket óf het online advies, hypotheek en servicegesprek pakket.

Kan of wil je geen gebruikmaken van de online hypotheekmodule? Dan kun je uiteraard ook een afspraak inplannen met een van onze adviseurs. Zij helpen jou graag verder.

Hoeveel mag ik lenen om mijn woning te verduurzamen?

Als je je woning wilt verduurzamen, kun je tot 106% van de woningwaarde lenen voor energiebesparende maatregelen. Zonder energiebesparing is dit maximaal 100%. Hoeveel je extra kunt lenen, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Vaak kun je de volgende energiebesparende maatregelen meefinancieren in de hypotheek: isolatie (van dak, spouwmuur en vloer), zonnepanelen, een warmtepomp en HR++/HR+++ glas.

Kunnen jullie helpen om mijn droomhuis te vinden?

Zeker, we kunnen jouw behoeften bespreken en samen een zoekprofiel instellen. Met zo’n zoekprofiel ontvang je als aller eerste de woningen uit het nieuwe aanbod van alle NVM-kantoren. Bel 058-2151555 om een afspraak te maken met één van onze woonspecialisten.

Wat is een verduurzamingshypotheek?

Een verduurzamingshypotheek is een hypotheek die speciaal bedoeld is voor het verduurzamen van je huis. Een verduurzamingshypotheek heeft een looptijd van 5–15 jaar en biedt doorgaans een aantrekkelijkere rente dan de reguliere hypotheekrente. Het geleende bedrag wordt in een bouwdepot, het Energiebespaarbudget, gestort. Vanuit dit Energiebespaarbudget kun je je woning verduurzamen.