Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor mij?

Goed voorbereid op de stijgende hypotheekrente

Wat betekent de stijgende hypotheekrente voor mij?

De hypotheekrente stijgt afgelopen tijd onverwacht hard, en gecombineerd met de huidige inflatie, is dit een flinke klap voor de woningmarkt. Voor woningzoekers die de rente lang willen vastleggen zijn er bijna geen hypotheken te vinden met een hypotheekrente onder de 3%. Wil je graag weten wat de stijgende hypotheekrente betekent voor jouw situatie? In deze blog leggen we het uit.

Waar komt de stijgende hypotheekrente vandaan?

De hypotheekrente is tot het huidige percentage gestegen als gevolg van inflatie. Banken lenen meer van bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) en ook overheden lenen wereldwijd meer geld op de kapitaalmarkt. Banken rekenen vervolgens de stijgende marktrente door aan klanten, hierdoor wordt de hypotheekrente steeds hoger. Dit heeft invloed op jouw maximale leencapaciteit. Omdat je vaste lasten door het rentepercentage hoger zijn, kun je per maand minder aflossen.

Het effect van stijgende hypotheekrente op de huizenmarkt

De stijging van de hypotheekrente en het verschil tussen verschillende rentevaste periodes maken dat de meeste woningeigenaren hun rente gemiddeld korter gaan vastzetten. Waar het gemiddelde eerder 20 jaar was, hangt dit momenteel rond de 18 jaar. Een ander gevolg van de stijgende hypotheekrente is dat dit vaak resulteert in een lagere leensom.

Of de huizenprijzen ook gaan dalen? Daar lijkt het voorlopig nog niet op. Zowel de ING Bank als de Rabobank voorspellen dat de huizenprijzen dit jaar nog flink doorstijgen. Dit maakt dat 8 op de 10 woningzoekers er geen vertrouwen in heeft om in de toekomst een woning te kunnen kopen. 

Pas wanneer de rente over de 3 procent schiet zullen de huizenprijzen weer gaan dalen. Bij een rente van 4 of 5 procent wordt dit goed zichtbaar in de huizenprijzen. Vooral voor starters zijn dit een lastige omstandigheden om een huis te kopen. Maar wat betekent deze stijging eigenlijk voor starters?

Wat betekent de stijging van de hypotheekrente voor starters?

Met de huidige woningmarkt is het al lastig voor starters om de juiste woning te vinden. Met de stijgende hypotheekrente, wordt dit er niet gemakkelijker op. Door de stijgende hypotheekrente wordt de leencapaciteit steeds lager. Door de stijgende hypotheekrente is het dus lastiger voor starters om een betaalbare hypotheek af te sluiten, hierdoor heeft deze groep steeds minder mogelijkheden om een huis te kopen.

De hypotheekrente stijgt, is het verstandig om mijn hypotheek over te sluiten?

Een hypotheek oversluiten is verstandig wanneer je hierdoor financieel vooruit gaat. Wellicht kun je hierdoor besparen op je maandelijkse lasten. Je kunt bijvoorbeeld financieel voordeel behalen wanneer de hypotheekrente lager is dan de rente voor je huidige hypotheek. Het oversluiten van een hypothecaire lening is echter niet kosteloos. Je betaalt bij het oversluiten van een hypotheek taxatie, notaris- en advieskosten. Wanneer je een hypotheek tijdens een rentevaste periode oversluit, komt hier vaak ook een boete bij kijken. Je moet er dus financieel flink op vooruit gaan, anders kan het oversluiten van een hypotheek niet uit.

Verbouwen of verduurzamen?

Wil je je hypotheek verhogen om je huis te verbouwen of te verduurzamen? Dan kan je er maar beter bij zijn. Met een stijgende rente ben je nu voordeliger uit dan over een paar jaar. Hypotheekverstrekkers geven je vaak twee jaar de tijd om het geld uit te geven. Door dit nu alvast te regelen kan je een hoop geld besparen. Heimrich, Jildou en Arjan kijken graag met je mee.

Wat is de verwachting van de hypotheekrente komende jaren?

Vergeleken met de afgelopen jaren ligt de hypotheekrente nog relatief laag. Maar in de afgelopen tijd is de hypothekrente weer flink toegenomen. Gaan de rentes weer dalen? Of houdt de stijging aan? Hoe dan ook, je wilt natuurlijk een hypotheek met lage rente. Dit maakt het afsluiten of oversluiten van een hypotheek op dit moment nog erg aantrekkelijk.  

Of deze rente op de korte termijn verder toeneemt? Dat is niet de verwachting. De oplopende rente loopt vrijwel gelijk aan de inflatie en je ziet dat dit nu afvlakt.

Voor de lange termijn is de verwachting dat de Europese centrale bank de rente zal verhogen. Reden hiervoor is de inflatie. Het lijkt erop dat de inflatie slechts tijdelijk is maar het is dusdanig hoog dat de ECB dit zal corrigiren met een stijgende rente. Het is daardoor de verwachting dat de hypotheekrente de komende jaren licht zal blijven stijgen.

Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jouw situatie

Of je nou een hypotheek afsluit of oversluit, dit is iets wat je niet zomaar doet. Heimrich, Jildou en Arjan kijken graag met je mee naar jouw specifieke situatie. Zo kun jij weloverwogen de juiste hypothecaire keuze maken. Eentje waarbij je jarenlang tevreden bent en blijft.

Over Faber Wonen

Faber Wonen helpt jou bij het vinden of verkopen van jouw droomhuis, afsluiten van een passende hypotheek en bij het regelen van al je verzekeringen. We vinden het belangrijk dat jij de komende jaren prettig en onbezorgd kunt wonen. Daarom zetten wij altijd een stapje harder. We luisteren naar jouw wensen en houden rekening met jouw persoonlijke situatie. Bij ons vind je een compleet pakket op het gebied van wonen, hypotheken en verzekeren.

Wil je graag met ons in gesprek gaan? Bel ons dan op 058 215 15 55, stuur een email naar leeuwarden@faberwonen.nl of kom eens langs bij ons op kantoor.