Voorkom verborgen gebreken met deze tips
Het zal je maar gebeuren. Koop je eindelijk je droomhuis, blijkt het achteraf toch niet helemaal te kloppen. Het is belangrijk om alert te zijn op de conditie van de woning. Je wilt later niet voor verrassingen komen te staan. Soms worden sommige gebreken pas later zichtbaar. Maar ook dan heb je nog een aantal opties. In deze blog leggen wij je alles uit over:
- verborgen gebreken;
- wat je kunt doen wanneer daar sprake van is;
- hoe je het kunt voorkomen.
Wat zijn verborgen gebreken?
Eigenlijk zegt het woord het al ‘verborgen’. Het zijn gebreken die op het eerste gezicht niet opvallen en dus verborgen zijn voor jou en mij. Het komt pas aan het licht als de verkoop al rond is. Bij verborgen gebreken kun je denken aan:
- Lekkage;
- Asbest;
- Rotte dakconstructie;
- Vervuilde grond.
Deze lijst kun je zo lang maken als je wilt. Maar hoe kun je dit voorkomen? Belangrijk dus om met beide benen op de grond te blijven staan. Wees alert op de bouwkundige staat van het huis. Is het al wat een oudere woning? Dan doe je er slim aan om de woning bouwkundig te laten keuren.
Soms stellen hypotheekverstrekkers dit zelfs verplicht. De Consumentenbond dringt er ook op aan om voor de aankoop, de woning bouwkundig te laten keuren. Zij willen dat dit wettelijk verplicht wordt. Er hangt een prijskaartje aan maar zorgt er wel voor dat zowel de verkopende als de kopende partij beschermd is. Een gemiddelde bouwkundige keuring kost tussen de € 250,00 en € 400,00.
Wie is er aansprakelijk bij verborgen gebreken?
Wanneer je een woning koopt dan koop je deze in de staat waarop de woning in dat moment is. Je hebt daarom als koper de plicht om de woning bouwkundig te laten onderzoeken. De verkoper heeft dan weer een meldingsplicht. Dit betekent dat de verkoper verplicht is eventuele gebreken te melden. Je moet kunnen vertrouwen op de informatie van de verkopende partij. Toch kan het gebeuren dat er alsnog sprake is van een verborgen gebrek. Vanaf het moment van de overdracht ben je zelf aansprakelijk. Maar! Er is een uitzondering op deze regel.
Is er sprake van een ernstig gebrek of een gebrek dat de verkopende partij onterecht niet heeft gemeld? Dan kun je de verkopende partij aansprakelijk stellen. Een ernstig gebrek is wanneer het normaal bewonen van het huis onmogelijk wordt gemaakt. Aansprakelijk stellen kan alles als:
- De verkoper kennis had van de gebreken;
- De verkoper bewust niets heeft gemeld;
- De gebreken niet zichtbaar waren voor de koper.
Hoe zijn verborgen gebreken op te lossen?
Vervelend, maar als het goed is vaak wel op te lossen. Wanneer je op een verborgen gebrek stuit, bij je net aangekochte woning, dan zijn er een aantal stappen die moet ondernemen. Je moet;
- Het melden bij de verkopende partij;
- Contact opnemen met je verzekeraar (opstal- en inboedelverzekering);
- Een expert langs laten komen om de gebreken te beoordelen.
De verkopende partij heeft het recht om de verborgen gebreken te bekijken. In sommige gevallen kan er dan een oplossing aangeboden worden. Komen jullie er niet uit? Dan is het tijd om de verkopende partij officieel in gebreke stellen. Dat doe je door:
- Jouw rechtsbijstandverzekering op de hoogte stellen;
- Een aangetekende brief te sturen naar de verkopende partij. In die brief;
- Stel je de verkopende partij ter gebreke
- Bied je een termijn aan om tot een oplossing te komen
- Vermeld je dat, na het gestelde termijn, er juridische stappen wordt ondernomen.
Termijn verstreken en nog steeds geen oplossing? Dan is het tijd om die juridische stappen te ondernemen. Laat je vooraf adviseren door jouw rechtsbijstandverzekering. Het is namelijk handig om je te laten informeren over het nut van het starten van een procedure.
Hoe kun je verborgen gebreken voorkomen?
Je kunt het risico op verborgen gebreken verkleinen. We hebben daarom handige tips voor je verzameld.
Let op de kleine lettertjes
Lees je koopcontract goed en kritisch door. Staat er bijvoorbeeld een ouderdomsclausule in? Dan is het goed om extra op te letten. Hiermee bedoelen ze dat de woning verouderd is en je daarom niet dezelfde verwachtingen mag hebben als van een nieuwe woning. Ga je met een ouderdomsclausule akkoord? Dan is het risico van gebreken voor de kopende partij.
Ook kan er sprake zijn van een niet-zelfbewoningsclausule. Dit betekent dat de woning vooral verhuurd is geweest en de verkopende partij niet op de hoogte is van de staat van de woning.
Laat een bouwkundige keuring uitvoeren
Verstandig om dit uit te laten voeren. Je kunt daardoor al gauw (ernstige) gebreken zien. Die gebreken kun je dan weer meenemen in je prijsonderhandelingen. Maar ook om te bepalen of deze woning wel geschikt is voor jou.
Bied onder voorbehoud van de bouwkundige keuring
Blijken er ernstige gebreken te zijn en wil je toch afzien van de koop? Dat kan door te bieden onder voorbehoud van de bouwkundige keuring.