Ontwikkeling hypotheekrente

Goed voorbereid op de ontwikkelingen van de hypotheekrente

De ontwikkeling van de hypotheekrente juli 2022

De ontwikkeling van de hypotheekrente is iets wat de afgelopen tijd vaak terugkomt in het nieuws, maar hoe staat het er op dit moment (28-7-2022) eigenlijk voor? In deze blog gaan wij daar dieper op in.

Een stijgende hypotheekrente?

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de hypotheekrente is in het eerste halfjaar van 2022 flink gestegen. Afhankelijk van de voorwaarden en de rentevaste periode is de hypotheekrente gestegen van 1,5 procent naar zo’n 4 procent. Een ongekende stijging volgens deskundigen. Inmiddels is de hypotheekrente vrij stabiel, de eerste geldverstrekkers hebben in juli de rente zelfs alweer verlaagd. Goed nieuws voor woningzoekers dus.

Wat doet dit met de huizenprijzen?

Niet alleen de hypotheekrente maar ook de huizenprijzen zijn in het afgelopen jaar flink gestegen. Hierdoor werden de kansen voor bijvoorbeeld starters steeds kleiner. Inmiddels koelt de oververhitte woningmarkt langzaam af, dit als gevolg van de gestegen hypotheekrente.

Eerder dit jaar hebben wij ook een blog geschreven over de ontwikkeling van de hypotheekrente. Deze blog is hier te lezen. In deze blog werd benoemd dat een daling van de huizenprijzen pas zichtbaar werd bij een hypotheekrente van 3 tot 5 procent. Inmiddels zijn we op dat punt gekomen, en wat blijkt? De huizenprijzen dalen inderdaad weer.   

Wat betekent de ontwikkeling van de hypotheekrente voor mij?

Een hoge hypotheekrente resulteert in hogere maandelijkse kosten, hierdoor neemt de leencapaciteit af en is het dus lastiger om een woning te kopen. Inmiddels zakt het rentepercentage van de hypotheekrente weer, waardoor de totale rentekosten dalen. Doordat de kosten dalen neemt de leencapaciteit toe en kan er dus een woning gekocht worden voor een hogere prijs.

Wat is er veranderd sinds de rentestijging?

Men sluit met een lage rente een hypotheek af tegen andere voorwaarden dan wanneer de rente hoog of onvoorspelbaar is. Sinds de stijging van de rente is het volgende veranderd:

  • Er worden minder aflossingsvrije hypotheken afgesloten. In de afgelopen jaren was de aflossingsvrije hypotheek erg populair omdat de hypotheekrente aftrek een kleiner effect had op de netto maandlasten. Met een stijgende hypotheekrente heeft dit een groter effect op de maandlasten waardoor het minder aantrekkelijk is.
  • De rentevaste periode wordt steeds korter. Waar huizenkopers voorheen kozen voor een rentevaste periode van 20 tot 30 jaar wordt inmiddels steeds vaker gekozen voor een rentevaste periode van 10 of 15 jaar. Het rentepercentage is namelijk hoger bij een lange rentevaste periode.
  • Er worden vaker ontbindende voorwaarden afgesloten dan voorheen. Het rentepercentage is nog nooit zo hard gestegen. Hierdoor kan het zijn dat je het huis waar je op geboden hebt niet meer kan betalen. Om te voorkomen dat je een boete krijgt van 10% van de aankoopsom kan je ervoor kiezen om te kiezen voor ontbindende voorwaarden. Hiermee loop je minder risico.

Verwachting hypotheekrente

Of de hypotheekrente gaat dalen of stijgen? De ABN AMRO verwacht dat de rente op leningen met een korte looptijd stijgt. De rente op leningen met een lange looptijd daalt eerst maar stijgt daarna ook weer. Dit komt door de stijging van het algemene prijspeil. De stijging van het prijspeil is voornamelijk het gevolg van de stijging van de voedsel- en energieprijzen als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

De Hypotheekshop verwacht juist dat de hypotheekrente daalt door een naderende recessie. De marktrente is al enkele weken stabiel en de woningmarkt raakt steeds minder oververhit. Het oversluiten van een hypotheek is op dit moment ongunstig door de hoge rentes. Het kopen van een woning is niet zo gemakkelijk als voorheen dankzij de hoge huizenprijzen. Er wordt zelfs gesproken over het laagste aantal hypotheekaanvragen sinds december 2018.

Neem je lagere hypotheekrente mee

Nu de hypotheekrente een stuk hoger ligt dan begin dit jaar willen huizenkopers de lagere rentes van een vorig huis meenemen in een nieuwe hypotheek. Dit is zeker mogelijk, al is het niet altijd de meest voordelige keuze.

Stel je verkoopt je woning waar nog een hypotheek van €200.000 op zit tegen een rente van 1,5%. Inmiddels is de rente gestegen naar 4% en heb je een woning gekocht voor €450.000. Het is dan zonde om een nieuwe hypotheek af te sluiten tegen het hogere rentetarief. Je kunt namelijk je oude hypotheek van €200.000 meenemen tegen het lage rentepercentage. Daarnaast kan je een tweede hypotheek afsluiten voor de overige €250.000 tegen het actuele rentepercentage. Hiermee zijn de maandlasten lager en kan je dus meer lenen voor je nieuwe huis.

Voorwaarden

Het meenemen van je vorige hypotheek valt onder de meeneem- of verhuisregeling van de bank of geldverstrekker. Hiermee probeert de geldverstrekker om klanten vast te houden. Deze regelingen gelden daarom ook alleen wanneer je bij dezelfde geldverstrekker blijft.

Welke keuze je hier ook in gaat maken, bespreek dit vooraf altijd goed met je hypotheekadviseur. Zo heb je een helder overzicht en kan je een hypotheek afsluiten tegen de laagste prijs.

Vrijblijvend en persoonlijk advies voor jouw situatie

Of je nou een hypotheek afsluit of oversluit, dit is iets wat je niet zomaar doet. Heimrich, Jildou en Arjan kijken graag met je mee naar jouw specifieke situatie. Zo kun jij weloverwogen de juiste hypothecaire keuze maken. Eentje waarbij je jarenlang tevreden bent en blijft.

Over Faber Wonen

Faber Wonen helpt jou bij het vinden of verkopen van jouw droomhuis, afsluiten van een passende hypotheek en bij het regelen van al je verzekeringen. We vinden het belangrijk dat jij de komende jaren prettig en onbezorgd kunt wonen. Daarom zetten wij altijd een stapje harder. We luisteren naar jouw wensen en houden rekening met jouw persoonlijke situatie. Bij ons vind je een compleet pakket op het gebied van wonen, hypotheken en verzekeren.

Wil je graag met ons in gesprek gaan? Bel ons dan op 058 215 15 55, stuur een email naar leeuwarden@faberwonen.nl of kom eens langs bij ons op kantoor.