Een gunstige energieprijs in 2023?

Compensatieregeling, bespaartips en vrijblijvend advies.

Een gunstige energieprijs in 2023?

Een stijgende gasprijs, dure energierekening en torenhoge maandlasten. Vrijwel dagelijks is dit op het nieuws terug te horen. Maar wat je wellicht nog niet weet is dat het prijsplafond voor energie toch gunstiger uit kan vallen dan je denkt. Met name de prijs van elektriciteit wordt op een veel lager bedrag begrensd dan het plan was tijdens Prinsjesdag.

Voor de eerste 1.200 kuub gas wordt volgend jaar €1,45 betaald per kuub, dit is €0,05 goedkoper dan uit het plan van Prinsjesdag. Daarnaast gaat de maximale prijs voor elektriciteit ook flink omlaag. Waar het bedrag eerst op €0,70 lag voor de eerste 2.400 kWh, ligt dit bedrag nu op €0,40. Gebruik je meer gas of elektriciteit? Dan geldt voor het overige deel de marktprijs van dat moment.

Dit jaar al compensatie

Dit jaar al krijgen alle huishoudens in Nederland een compensatie van €190 per maand voor de hoge energieprijzen. Deze compensatie geldt over de maanden November en December. Heb je een energierekening lager dan de compensatie? Ook dan wordt de compensatie automatisch verrekend. Vanaf 2023 vervalt deze compensatie en wordt er een prijsplafond ingezet.

Voor wie geldt het prijsplafond?

De tarieven van het prijsplafond voor energiecontracten gelden voor de variabele leveringstarieven inclusief energiebelasting en btw. Met de invoering van het prijsplafond bespaard een huishouden met een gemiddeld verbruik zo’n €2.500 per jaar.

Energie- en kosten besparen

Er zijn talloze andere mogelijkheden om te besparen op je energieprijs. Hierbij kan je gebruik maken van relatief eenvoudige verduurzaammogelijkheden. Denk hierbij aan het plaatsen van een brievenbusborstel, radiatorfolie, tochtstrip, ledlampen of een waterbesparende douchekop. Daarnaast kan je er voor kiezen om de verwarming eerder omlaag te zetten, want ook wanneer de verwarming lager staat blijft het nog wel eventjes warm.

Je huis verduurzamen?

Wat nog effectiever is, is het isoleren van je huis. Om je huis te isoleren zijn er allerlei opties, denk hierbij aan de volgende isolatiemogelijkheden:

 

  • Dakisolatie
  • Gevelisolatie
  • Spouwmuurisolatie
  • Kunststof kozijnen
  • Isolatieglas
  • Vloerisolatie
  • Bodemisolatie

 

Deze verduurzaammogelijkheden besparen je op den duur een hoop geld, maar om het te laten isoleren wordt vaak gezien als prijzig. En daar heeft Faber Wonen een oplossing voor!

Wanneer je niet genoeg spaargeld hebt, maar wel je huis wilt verduurzamen kan je namelijk een lening afsluiten met zeer aantrekkelijke voorwaarden. Met de huidige hoge energieprijzen verdien je deze investering al snel terug. Daarnaast worden de meeste isolerende maatregelen voor een deel gesubsidieerd. Kies je voor ten minste twee isolerende maatregelen? Dan kom je in aanmerking voor een subsidie van maar liefst 30%.

Faber Wonen helpt

Wil jij energie besparen en isolerende maatregelen treffen? En heb je op dit moment niet genoeg spaargeld? Geen zorgen, Faber Wonen helpt jou met verduurzamen en geld besparen. Wij helpen jou bij het afsluiten van een extra hypotheek, of adviseren je over een SVN-lening van de gemeente.

Wil je meer weten over de financiering hiervan? Neem dan contact op met één van onze hypotheekadviseurs. Wij nemen graag de opties met je door. Je kunt ons bereiken op 058-216 20 20.